Beelden op het Vrijthof 2011


Beelden op het Vrijthof vond in 2011 voor de eerste keer plaats tijdens Het Parcours, de opening van de culturele seizoen in Maastricht. Normaliter een nieuw seizoen met nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden.

Naar aanleiding van de in 2011 besloten cultuurbezuinigingen zette de tentoonstelling vraagtekens bij het startpunt van een nieuw cultureel seizoen dat een feest met een sinistere ondertoon werd en luidde het thema:

“Super GAU – De eerste dag was een ramp”


Een verwijzing naar het “Grösste Anzunehmende Unglück” of “worst case scenario” dat in Nederland ontstaat, als kunst wordt neergezet als geldverslindende hobby.

De kunstenaars Tilmann Meyer-Faye (NL), Karl Philipps (B) en het kunstenaarscollectief C5 (D) gaven letterlijk commentaar op de opening van het nieuwe culturele seizoen door een sfeerbeeld van neer te zetten van een jaarmarktachtig feest na een ramp.

Tijdens de expositie vond er op zondag 11 september 2011 een live-uitzending van de UAO, de Ultra Amateuristische Omroep, plaats.Deelnemende kunstenaars
Tilmann Meyer-Faye (NL)

“Rien ne va plus”Speciaal voor het Vrijthof bouwde Tilmann Meyer-Faye de sculptuur Rien ne va plus. Een fragiel object dat herinnert aan een kapot carrousel waarvan de kunstenaar er meerdere heeft aangetroffen in verlaten gebieden van de voormalige Sovjet-Unie.
Karl Philips (B)

“24-1”


Karl Philips

Tijdens Super-GAU kon men de zes tot een grote ruimte aaneengesloten caravans bezoeken, een mogelijke oplossing voor toekomstige leefruimte. Karl Philips, activist voor “menswaardige alternatieven voor huisvestiging”, woont zelf in een bus.
C5: Philipp Noller en Frank Hauschildt (D)

“Kabäusschen”


C5

Het Kabäusschen van het kunstenaarscollectief C5 leek met zijn rode fluwelen gordijn op een klein waarzeggershutje. Binnenin kon de bezoeker koffie drinken – en op een beeldscherm het gebeuren op het Vrijthof in de gaten houden. Een reactie op de steeds groter wordende aantal veiligheidsmaatregelen en beveiligingscamera’s.
Ultra Amateuristische Omroep

De Ultra Amateuristische Omroep verzorgde vanuit het werk 24-1 van Karl Philips een live radiouitzending door bezoekers aan Beelden op het Vrijthof te interviewen.
Georganiseerd door


MMV

Jean Boumans

Dank aan

Abraxas Culturele Evenementen
Huis voor de Kunsten Limburg
Stichting Brand Cultuurfonds
Het Parcours
Provincie Limburg